EuroEconomics informeert pro-actief. Relaties van EuroEconomics kopen veilig, kunnen daardoor beter slapen en meer genieten van Spanje. En ons werk is daardoor weer leuker: Win-Win!
Van maximale ontzorging tot zo laag mogelijke prijs
EuroEconomics is onafhankelijk, wij hebben geen samenwerkingsverbanden met makelaars , banken of platforms. Onderstaande manieren en opinies zijn gegarandeerd neutraal en hebben uitsluitend als doel dat je snel een manier van een woning zoeken vindt die bij je past.
1. Platforms | Goed voor eerste informatie
Platforms zijn websites waar zowel huiseigenaren als makelaars hun woningen uploaden. Deze hebben het grootste aanbod. Ter oriëntatie voor prijzen is het een aanrader om sowieso platforms te bezoeken. De bekendsten zijn:
Opinie EuroEconomics: via deze platforms kun je doorgaans makkelijk je vragen stellen en belangstelling tonen. Er zit echter wel ruis in het aanbod, huizen kunnen via meerdere makelaars en met verschillende prijzen getoond worden, soms zijn ze al verkocht, enz. En uiteraard moet je de woningen nog wel zelf gaan bezoeken. Maar wie weet is dit de snelste weg naar de woning die je aanspreekt. De platforms worden betaald door de verkopers, je hebt hier zelf geen extra kosten aan.
2. Internationale makelaars met landelijke dekking | Kwaliteit
De bekende internationale makelaarskantoren zijn in Spanje allemaal vertegenwoordigd. Vaak is Spanje zelfs hun belangrijkste land. In de regel selecteren zij hun aanbod op kwaliteit. Je zal hier doorgaans geen koopjes aantreffen, maar wel aansprekende woningen met bijvoorbeeld het mooiste uitzicht, de beste afwerkingen en modernste voorzieningen.
Opinie EuroEconomics: deze kantoren kennen hun kopers en zoeken daar het passende aanbod bij. Hoewel je via deze kanalen de mooiste woningen kunt vinden, zijn wij niet onder de indruk van de (after-sales) serviceniveaus. Daarom publiceren we hier niet de namen. We willen voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat wij die kantoren aanbevelen. Zoek je in dit segment en wil je gegevens van goede kantoren met Nederlandse contactpersonen of eigenaren, mail ons dan via deze link voor de gegevens.
Pro-claimer: wederom, wij hebben geen afspraken met makelaars. Het is aan jezelf of het klikt waarbij wij voor jou en onze Nederlandse contactpersonen uiteraard hopen van wel. De namen die we doorgeven zullen hun best doen voor je, want anders geven we ze niet meer door :-). De commissie van de makelaar is inbegrepen in de verkoopprijs. De commissiepercentages ontlopen elkaar niet veel.
3. Personal shoppers | Maximale ontzorging
Een fenomeen dat internationaal in opkomst is maar in Spanje nog kleinschalig is, is dat je een onafhankelijke partij inschakelt om een woning voor je te zoeken. Dit kan zowel een persoon als een bedrijf zijn. Op basis van criteria selecteren deze personal shoppers dan enkele woningen die dan gezamenlijk bezocht kunnen worden.
Opinie EuroEconomics: de voordelen van deze optie zijn de onafhankelijkheid van het aanbod van makelaars – een makelaar zal logischerwijs het eigen aanbod steeds voor laten gaan – en kennis van zowel de lokale markt als problematiek.
De kosten bedragen circa 1% van de koopsom, soms wordt een vast budget afgegeven. Als je weinig tijd hebt maar wel budget, is dit een goede optie. Personal shoppers onderhandelen doorgaans minimaal hun eigen kosten van de prijs af. Past dit bij jou en wil je dat we betrouwbare contacten doorgeven? Mail ons en we kijken of we een (Nederlands) contact hebben in de omgeving waar je zoekt.
4. Lokale makelaars | Minder aanbod, lagere prijzen
Elke wijk, dorp en stad in Spanje heeft een plein, kerk, bar én een makelaar. Velen zitten er al tientallen jaren. Zij richten zich doorgaans niet in eerste instantie op de koper, maar verkopen wat hun vanuit het dorp of te wijk wordt aangeboden.
Opinie EuroEconomics: de gemiddelde kwaliteit van het aanbod van woningen door lokale makelaars is hierdoor meestal lager dan die van de op internationale kopers gerichte kantoren (let wel, de kwaliteit van de woningen, niet van de makelaar zelf, die zijn vaak absoluut goed). Het loont de moeite om hier een kijkje te nemen. Je kan hier op koopjes stuiten. Dat zijn vaak woningen die wat moeilijker te verkopen zijn doordat ze bijvoorbeeld een oud interieur en oude installaties hebben.
Maar als je toch graag een eigen sfeer aan je woning wilt geven, kan je gebaat zijn bij een lagere prijs. Wil je weten of wij een goede lokale makelaar kennen, eventueel met Nederlandstalige contactpersonen? Mail ons en we kijken.
5. “En venta” bordjes | Rechtstreeks, risico maar kans op koopjes
Het komt nog relatief vaak voor dat particulieren op goed geluk een bordje op hun balkon hangen met “En Alquiler” (te huur) of “En Venta” (te koop). Die hebben dan bijvoorbeeld geen zin om makelaarscommissie te betalen of om continu bezoek via makelaars te hebben. Omdat daardoor ook niemand hun woning vindt – wie kijkt er nou naar zo’n bord -, kan het zijn dat ze hun woning op een gegeven moment toch flink onder de marktprijs willen/moeten verkopen.
Opinie EuroEconomics: als je toch op vakantie bent in Spanje en je vindt het leuk, kun je proberen deze nummers te bellen (hoewel de kans groot is dat er geen Engels wordt gesproken). Soms zijn de borden al helemaal verbleekt en kan je de telefoonnummers al bijna niet meer lezen. Dat zijn theoretisch de beste :-).
Maar let op: er zijn er ook die zoveel geld vragen dat dat de reden is waarom de woning niet wordt verkocht. Zorg dat je kennis hebt van de prijzen in de betreffende zone of schakel anders toch een deskundige in.
Welke manier je ook kiest …
Deze voelde je waarschijnlijk al aankomen:
Welke manier je ook kiest, je krijgt met een partij of persoon te maken die gebaat is bij het doorgaan van de koop. Niemand heeft hier belang bij jouw juridische zekerheid, minimale belastingen, gunstigste financiëring of de beste verzekeringen.
EuroEconomics wel, dat is onze business.
En als je zelf via een bordje ‘en venta’ een oude maar zeer laag geprijsde woning hebt gevonden, adviseren wij om de woning door een technisch deskundige te laten analyseren. Het gaat om je woning, hier moet je geen gekke risico’s nemen.
Zorg dat je woning geen nachtmerrie wordt al voor dat je deze koopt, maar profiteer van de kwaliteit en voordelen die EuroEconomics biedt:
Woning kopen in Spanje?
Heb je belangstelling om een woning te kopen in Spanje? Lees je goed in en laat je begeleiden door een goede advocaat. Enkele nuttige links:
- Voor uitgebreide informatie onze website: KoopbegeleidingSpanje.nl
- Handig voor je inzicht: 10 stappen bij het kopen van een woning in Spanje
- En een ‘moetje’: Belastingen als je een vakantiewoning hebt in Spanje
Professionele Nederlandstalige begeleiding gewenst?
Wil je zaken doen in Spanje, emigreren naar Spanje of een woning kopen in Spanje?
Dit zijn dé adressen van Nederlandse bedrijven in Spanje die je professioneel kunnen bijstaan:
EuroEconomics: fiscalisten, juristen, advocaten, boekhouders.
OTIS Advocaten Spanje: advocaten, beëdigde vertalingen.
IFAR Verzekeringen & Hypotheken Spanje: verzekeringen, hypotheken.
Meer informatie over dit onderwerp
Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je een andere vraag die je ons voor wil leggen?
Er zijn geen kosten aan verbonden en je bent van harte welkom:
Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag over Spanje.
Je krijgt binnen één werkdag reactie