De Spaanse fiscus boekt spectaculaire resultaten door het breed inzetten van kunstmatige intelligentie. Onder de radar proberen te leven is binnenkort tevergeefs.
Familierelaties en bedrijfsstructuren in kaart
Traditioneel bracht de pater familias die het wat al te breed liet hangen zichzelf in beeld. Dat was eigenlijk makkelijk jagen en scoren voor de fiscus. Als een film met een voorspelbaar eind.
De Spaanse fiscus brengt echter momenteel met algoritmen en een druk op de knop grootschalig hele families in kaart, koppelt dit ook weer automatisch aan bedrijfsstructuren, leefpatronen en belastingaangiften, haalt hier ‘oneffenheden’ uit, en op basis van kunstmatige intelligentie de namen van de sleutelfiguren – hoe goed die ook hun best doen om buiten beeld te blijven – en schrijft deze bij wijze van spreken aan voor een inspectie voordat de knop is losgelaten.
De fiscus wil hiermee bezittingen van belastingbetalers in beeld te krijgen die zijn ‘verstopt’ in – vage – bedrijfsstructuren.
Op zich niets mis mee, integendeel, maar voor Nederlanders die tradioneel gewend zijn om veel met BV’s te werken kan er een addertje onder het gras zitten.
Hier gaan we zo op in.
Ook tegen ‘agressieve’ belastingplanning
Het gaat de fiscus in principe om drie doelen:
- Het opsporen van fraude (Spanje noemt belastingontduiken overigens direct fraude).
- Het tegengaan van witwassen.
- Het tegengaan van ‘agressieve belastingplanning’ waarbij vooral op het ‘oneigenlijk’ gebruik van vennootschappen wordt gedoeld (‘in de ogen van de Spaanse fiscus’, hetgeen een belangrijke toevoeging is).
Dit laatste kan voor Nederlanders onbewust en ongewild relevant zijn.
Nederlandse DGA opgelet
Nederland is het land van de BV’s:
Holding-BV, werk-BV, vastgoed-BV, management-BV, lease-BV, stamrecht-BV, pensioen-BV, imagerechten-BV appeltje-voor-de-dorst-BV, enzovoorts.
Voor vrijwel alles is wel een BV bedacht en veel Nederlandse DGA’s hebben meerdere BV’s.
Dit kan te maken hebben met vermogensplanning, faciliteren bedrijfsoverdracht, belastingplanning (uiteraard), het beschermen van rechten, bedrijfsmatige redenen zoals aandeelhoudersflexibiliteit en ga zo maar door.
De Spaanse fiscus is echter niet bekend met deze achtergronden en is per definitie achterdochtig als een DGA meerdere BV’s heeft.
De Spaanse fiscus gaat er stelselmatig vanuit dat een BV-kerstboom als enig doel heeft belasting te sparen wat in de ogen van de inspecteur synoniem is voor ‘agressieve belastingplanning’ oftewel: ‘fraude’.
Wat in Nederland legaal is kan in Spanje derhalve als fraude worden beschouwd.
Het bekende voorbeeld
Er zijn betrekkelijk veel Nederlanders die hun vermogen met bedrijven hebben opgebouwd, die hun bezittingen (nog) in vennootschappen hebben maar verder hun salaris laag (kunnen) houden.
Het laag houden van het salaris zal al dan niet vanwege fiscale redenen zo uitgerekend zijn, maar doorgaans netjes binnen de Nederlandse regelgeving en zeker niet met als doel om te frauderen.
Spanje heeft het hier niet zo op en wij hebben vóór het algoritme tijdperk al inspecties gezien die wijzelf ‘agressief’ noemden.
Genoeg Nederlanders die hierover kunnen meepraten.
Voorkomen is beter dan genezen
Wij hebben inspecties voorgelegd gekregen van vermogende Nederlanders in Spanje die leefden van lening na lening uit de eigen BV in plaats van inkomen of dividend, en met leningcontracten die niet marktconform genoemd konden worden.
Hier konden ook wij begrijpen dat de Spaanse fiscus dit als verkapt inkomen of dividend beschouwde en derhalve naheffingen, rente en boetes oplegde (die overigens zo in de honderdduizenden euros kunnen lopen).
Hier viel weinig eer te behalen.
Sommige situaties en structuren zijn wellicht ooit met goede bedoelingen en professioneel opgezet, maar de vereisten veranderen snel en tax-en estate planningen dienen met regelmaat aan de ontwikkelingen in de regelgeving getoetst worden.
Dit lijkt logisch maar schijnt niet altijd te gebeuren.
Een idiaal moment om dat weer eens te doen is bij emigratie naar Spanje. Als je één of meerdere BV’s hebt in Nederland – of andere landen – en je wilt naar Spanje emigreren, laat je structuur dan zo vroeg mogelijk toetsen vanuit Spaans fiscaal oogpunt.
Dit draagt bij aan het maximaal zonder zorgen kunnen genieten van het leven in Spanje.
Neem geen risico en klik voor contact op de gele knop hieronder.
Over de Pater Familias
Pater Familias is de titel van een boek over het Amerika van de jaren 50 en 60 waar mensen rijk werden met activiteiten waar binnen de familie verder niet over werd gesproken.
In dit boek werd hiermee gedoeld op de ‘gangsters’ van die tijd. De subtitel van het boek is ‘Het verhaal van mijn familie en de gangsters’. Informatie in het Nederlands tref je aan via deze link.
Volgens Wikipedia is de pater familias echter de oudste man of man van de hoogste stand in een familia (Romeins huisgezin). Het woord is Latijn voor “vader van de familie”.
Wij hebben de term ‘pater familias’ voor de beeldvorming gebruikt in de aanhef van deze mail, maar uiteraard zonder verkeerde bedoelingen en met respect voor de velen die zich ‘pater familias’ voelen in de positieve betekenis van het woord.
Hier de link naar wikipedia, waaruit blijkt dat de macht van de pater familias in de tijd van de Romeinen toch wel enigszins verder ging dan dat we nu van een familiehoofd zouden wensen 🙂
Al schrijvende leek het ons leuker om de titel niet aan te passen maar op deze wijze toe te lichten.
Meer informatie over dit onderwerp
Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.
Er zijn hier geen kosten aan verbonden en je krijgt binnen een werkdag reactie.
Andere gratis informatie
Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.
Woon je al in Spanje? Download gratis:
Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:
Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:
- Dochterbedrijf in Spanje onder een Nederlandse BV
- Dochterbedrijf in Spanje onder een Belgische BVBA
- Zelfstandig Ondernemen in Spanje
Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:
- Koopbegeleiding Spanje, fiscaal-juridische aandachtspunten
- Informatie belastingaangiften bij woningbezit in Spanje
Vragen over belastingen in Spanje?
Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?
Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.
Je krijgt binnen één werkdag reactie
Je bent van harte welkom. Geen kosten.