Huizenprijzen Spanje door coronacrisis met 1,1% gedaald

De impact van de crisis die al maanden gevolgen heeft voor de economie en werkgelegenheid lijkt over te slaan op de Spaanse huizenmarkt. De waarde van appartementen en woningen die te koop staan (nieuw en gebruikt) is in juni met gemiddeld 1,1% gedaald, zo blijkt uit het laatste rapport dat door Tinsa werd gepubliceerd.

Het taxatiebedrijf vergeleek de huidige prijzen met de maand maart 2020, toen door de regering de noodtoestand werd afgekondigd om zo te zichtbaar te maken wat de impact is van de crisis op de prijsontwikkelingen.

Middellandse Zeekust (-3,8%) en eilanden (-2,4%) het hardst getroffen

De kustgebieden (mediterrane kust en de eilanden) kregen te maken met de sterkste prijsdalingen, tot 3,8% in het geval van de Middellandse Zeekust en 2,4% op de Canarische Eilanden en Balearen. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat de vraag naar gebruikte objecten daalde als gevolg van de slechte economische vooruitzichten.

In veel steden langs de kust, zoals bijvoorbeeld Benidorm of bepaalde gebieden op de Canarische Eilanden en de Balearen, is bovendien de helft van de kopers afkomstig uit het buitenland. De restricties op het gebied van mobiliteit tussen de verschillende landen en de onzekerheid over het toerisme op dit moment, hebben er mede voor gezorgd dat deze markt deels tot stilstand is gekomen.

Als gevolg daarvan hebben huizeneigenaars die snel moeten verkopen, omdat ze liquide middelen nodig hebben, de prijzen moeten laten zakken.

In grote steden blijven prijzen stijgen

In grootstedelijke gebieden bedroeg de prijsdaling 1,3% en in kleinere gemeenten 0,6%. In de grote steden is de daling van de huizenprijzen nauwelijks merkbaar: hier stegen de prijzen met ongeveer 0,2%. Het gebrek aan aanbod dat al jaren zorgt voor hoge prijzen in de grote steden, zorgt er op dit moment voor dat de prijzen er nauwelijks dalen, ondanks de crisis.

Opvallend genoeg zijn de prijsdalingen pas zichtbaar vanaf de maand juni en niet al in april en mei, ondanks dat de economie op dat moment gebukt ging onder de lockdown. Volgens Tinsa was er gedurende die tijd echter nauwelijks sprake van prijsaanpassingen.

Huizen alsnog 1,5% duurder dan in 2019

Als de huizenprijzen in juni 2020 worden vergeleken met die van juni 2019, zijn de woningen bovendien nog altijd gemiddeld 1,5% duurder. Dat is het gevolg van de prijsstijgingen voorafgaand aan de lockdown.

Zelfs op de Canarische Eilanden en de Balearen, waar de prijsdalingen het sterkst waren in de maand juni, lagen de huizenprijzen maar liefst 5,4% hoger dan in juni 2019. In de grote steden was de stijging ten opzichte van vorig jaar nog altijd 2,4% en in de kleinere gemeenten 1,3%.

Alleen in de grootstedelijke gebieden (dus met uitzondering van de grote steden zelf) en langs de Middellandse Zeekust daalden de huizenprijzen ten opzichte van 2019 met respectievelijk 1,1 en 0,3%.

Aantal transacties daalt met 53,1%

Hoewel in de maand mei de prijzen nagenoeg gelijk bleven op de huizenmarkt, daalde het aantal transacties wel drastisch. Ten opzichte van vorig jaar vonden 53,1% minder huisaankopen plaats: van 46.210 in 2019, daalde het aantal tot minder dan 21.000 in 2020. In april was de daling 38,3% en in maart 17,6%.

De dalingen zijn niet alleen het gevolg van de economische situatie, maar ook van de lockdown zelf, waardoor mensen bijvoorbeeld geen bezichtigingen konden doen.

Canarische Eilanden: 72,7% minder verkopen

Op de Canarische Eilanden werden zelfs 72,7% minder woningen verkocht, gevolgd door Castillië-León met 72,3% en Murcia met 68%. Madrid was de regio waar de kleinste daling plaatsvond en daar bedroeg die zelfs 45%.

Bron: Expansión

 

Meer informatie?

Heb je vragen over dit artikel? Laat het ons weten en mail ons via deze link.

Wil je andere informatie? Zie hieronder een selectie van pagina’s om je snel op weg te helpen en een link om makkelijk je vraag te stellen of ons je commentaren te geven.

Meest gelezen, snel op weg

Wil je direct makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over belastingen in Spanje of financieel-fiscaal-juridische ‘all-in’ begeleiding bij het kopen van een woning in Spanje?

Stel via deze link makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie