Start-ups die zich bezighouden met software, financiën, consumptieartikelen en vrijetijdsbesteding zijn op dit moment het meest interessant voor Spaanse business angels. Elk van deze sectoren was vorig jaar goed voor 20 procent van de portfolio’s van privé investeerders, zo blijkt uit het Rapport Business Angels 2019 van de Spaanse Vereniging van Business Angels en IESE Business School.
Privé investeerders hebben jaarbudget van maximaal € 50.000
Een groot deel van de business angels in Spanje (23 procent) is zelf ook directeur of bestuurslid bij een digitaal of technologisch bedrijf, een bank of andere financiële instelling. Anderzijds is 18 procent van de business angels oprichter of CEO van een start-up, terwijl 17 procent van de business angels consultants zijn. 9 procent betreft professionals zoals advocaten of artsen.
Investeerders gaan steeds vaker voor specialisatie en daarbij kiezen voor sectoren die ze zelf het best kennen. Anderzijds trekken sectoren als de vastgoedmarkt vanwege de fysieke grenzen steeds minder interesse, ondanks dat dit een belangrijk aandeel is binnen de economie.
28% investeert internationaal
De locatie van de start-up maakt voor investeerders weinig uit. 39 procent geeft aan in heel Spanje te investeren en zelfs internationaal (28 procent). 16 procent kijkt enkel naar projecten binnen de autonome regio en 17 procent enkel naar de eigen stad.
Gemiddelde investering: € 20.000
Een van de kenmerken van business angels is dat ze geen bijzonder hoge investeringen doen. Het meest voorkomende geldbedrag dat wordt geïnvesteerd is zelfs gedaald met 20 procent en bedraagt op dit moment 20.000 euro. Op jaarbasis investeren business angels minder dan 50.000 euro. Ze beschikken gemiddeld dan ook over minder dan vijf bedrijven in hun portfolio. In veel gevallen zijn de portfolio’s bovendien niet erg divers, wat problematisch kan zijn aangezien 70 procent van de nieuwe projecten mislukt. Een andere reden is dat veel business angels relatief nieuw zijn op de markt.
Business angel vinden
Het wordt steeds makkelijker om business angels te vinden. Ze zoeken zelf actief naar ondernemers via bijvoorbeeld LinkedIn. Gemiddeld zijn ze 45 jaar of ouder en in de meeste gevallen man. De meesten hebben niet meer dan tien jaar ervaring als business angel. Slechts 13 procent investeert als sinds 2002.
Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?
Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:
- Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
- Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.
Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.
Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).
Profiteer van onze tips
Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?
Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.
Gratis downloads om je snel op weg te helpen
Wil je je snel inlezen? Download gratis:
- Dochterbedrijf in Spanje onder een Nederlandse BV
- Your subsidiary in Spain under a Belgium parent company
Wil je makkelijk een vraag stellen?
Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?
De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 50 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.
Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.