Spectaculaire Spaanse startups brengen science fiction tot leven

Auto’s die kunnen vliegen, supersonische treinen, capes die je onzichtbaar maken en apparaten die voedsel printen. De creaties van verschillende Spaanse bedrijven overtreffen de meest fantasierijke voorspellingen van de futuristische literatuur.

In een halfuur van Madrid naar Barcelona met een hyperloop

Kun je je voorstellen dat je met de trein van Madrid naar Barcelona reist in minder dan een halfuur? Dat is het doel van Zeleros, een startup uit Valencia die in 2016 werd opgericht. Zeleros is één van de zes bedrijven wereldwijd die bezig zijn met de ontwikkeling van een zogenoemde ‘hyperloop’ (de supersonische vacuümtrein waar ingenieur Elon Musk van droomt) op commercieel niveau.

Deze trein rijdt in een speciale buis waar bijna alle lucht uit is onttrokken, wat frictie vermindert en de snelheid doet toenemen. Een idee waar veel fans van science fiction bekend mee zijn, dankzij series als The Jetsons of Futurama. En dat is niet de enige droom die realiteit wordt dankzij het brein van een Spaanse startup. Sommige bedrijven hebben niet de minste doelen geformuleerd: capes die zorgen voor onzichtbaarheid, auto’s die kunnen vliegen of exoskeletons die de prestaties kunnen leveren van een superheld.

Innovatie in Spanje

Dat dit soort startups in Spanje te vinden zijn, is extra bijzonder omdat Spanje geen land is dat over het algemeen uitblinkt in innovatie. Spanje staat op de 18de plaats in de Global Innovation Index van de Universiteit van Cornell, INSEAD Business School en de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom.

Obstakels

Eén van de voornaamste obstakels waar Spaanse uitvinders mee te maken krijgen, is het gebrek aan financiering. Voor veel projecten zijn miljoenen nodig en het is niet altijd makkelijk om particuliere investeerders te vinden die begrijpen hoe ze een idee kunnen maximaliseren. Daarom gaan veel van hen uiteindelijk in zee met grote bedrijven die helpen bij de ontwikkeling van het project. Zeleros bijvoorbeeld is een project van TrenLab (de accelerator van Renfe) en een ander voorbeeld is de alliantie tussen FuVeX en Correos.

Een tweede handicap in sommige sectoren is de wetgeving, die ervoor zorgt dat sommige uitvindingen niet op de markt kunnen worden gebracht. Startups maken zich om de technologische drempels daarentegen geen zorgen. Sommigen laten zich zelfs niet door wetten der natuur tegenhouden. ‘Als je ervan kunt dromen, is er vast en zeker al iemand die heeft nagedacht over hoe je het ook daadwerkelijk kunt bereiken’, aldus Kepa Sagastabetia, de CEO van Zerintia.

Meer over Spaanse startups? De komende weken lichten wij de projecten van de meest spectaculaire Spaanse startups uit op deze blog.

Wil jij ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Gratis downloads om je snel op weg te helpen

Wil je je snel inlezen? Download gratis:

Wil je makkelijk een vraag stellen?

Heb je vragen over het zaken doen in Spanje? Of wil je een vrijblijvende offerte voor het oprichten van een dochterbedrijf in Spanje of  het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiften van je dochterbedrijf in Spanje?

De initiatiefnemer van de website DochterbedrijfSpanje.nl/be, Euro Economics (sinds 1996) is met een team van ruim 50 medewerkers het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Profiteer van onze ervaring en stel makkelijk je vraag via deze link.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Geen kosten