De digitale nomade is in opkomst: reizen als levensstijl en de wereld als kantoor.
Hoewel het reizen op zich door Covid even niet makkelijk is, heeft het thuiswerken een grote vlucht genomen en beperkt zich dit niet meer tot vlakbij kantoor. Mensen werken ‘gewoon’ vanuit hun vakantiewoning in Frankrijk, Spanje, Portugal of wherever.
De digitale nomade gaat nog een stapje verder, die heeft eigenlijk geen vaste woon- en verblijfplaats. De digitale nomade, avontuurlijk als hij/zij is, is ook het type dat zich niet uit het veld laat slaan en kijkt al wat de bestemming wordt als reizen weer kan.
Lastige vraag!
Aangezien de wereld een enorme stap heeft gemaakt in mogelijkheden tot ‘remote working’, heeft het er alle schijn van dat dit een groeiend fenomeen gaat worden.
Maar waar betaalt de digitale nomade belasting?
Fiscale sandwich
Het land van bestemming
De meeste landen belasten het inkomen dat op hun grondgebied wordt verdiend, ook als je uit een ander land komt of een andere nationaliteit hebt.
Lastig is dat ieder land eigen regels hanteert voor het bepalen of ze iemand willen belasten of niet. In Spanje is dit bijvoorbeeld anders dan in Nederland, hierover zo meer.
Het land van vertrek
Daarnaast willen de meeste landen ook belasting heffen over het inkomen dat wordt verdiend door hun eigen fiscale residenten in het buitenland.
Het kan zelfs behoorlijk ingewikkeld zijn om de belastingplicht in het land waarvanuit je vertrekt te verliezen.
De kans is hierdoor groot dat je in een fiscale sandwich terecht komt.
Belastingverdragen
De meeste landen hebben belastingverdragen afgesloten met andere landen om te voorkomen dat dezelfde inkomsten twee keer worden belast.
Hoewel deze verdragen al vele jaren bestaan en niet precies zijn opgesteld voor digitale nomaden, bieden ze wel uitkomst.
Indien digitale nomaden neerstrijken in Spanje – en Spanje is nogal polulair -, dan dient eerst naar de nationale regelgevingen gekeken te worden van Spanje en het land van vertrek. En daar waar het spaak loopt dient vervolgens het belastingverdrag bekeken te worden.
Het belastingverdrag ‘overruled’ de nationale regelgevingen.
Wanneer ben je belastingplichtig in Spanje?
In Spanje wordt een persoon als fiscaal ingezetene beschouwd:
- Wanneer diegene gedurende het kalenderjaar meer dan 183 dagen op Spaans grondgebied verblijft.
Tijdelijke afwezigheid wordt niet beschouwd als een onderbreking van het permanente verblijf. - Als de belangrijkste kern of basis van zijn/haar economische activiteiten of belangen in Spanje ligt, zowel direct als indirect.
- Ook wordt ervan uitgegaan dat een persoon fiscaal ingezetene is in Spanje wanneer zijn/haar echtgenoot en minderjarige kinderen dat zijn.
Het volgende vermelden we voor de volledigheid, maar dit ligt waarschijnlijk niet in de lijn van het levensdoel van digitale nomaden als zij naar Spanje komen:
Eigendom van onroerend goed, bedrijven, deelnemingen in Spaanse bedrijven en in het algemeen elke bron van vermogen of activa, kunnen door Spanje beschouwd worden als basis van economische activiteiten en belangen en kunnen zelfs verhinderen dat de eigenaar zijn status als fiscale inwoner kan kwijtraken bij vertrek uit Spanje.
Ook in deze situaties kunnen belastin
Chaos?
Al met al lijkt het soms zo moeilijk, inclusief ‘waar te beginnen?’ dat sommigen, mogelijk mede geinspireerd door het boek van ‘The Perpetual Traveler‘ van W.G. Hill, geloven dat deze wettelijke ‘chaos’ hen de mogelijkheid biedt om hun belastingaanslag te ‘minimaliseren’.
Makkelijk
Voor een Europeaan die naar Spanje gaat is het echter niet zo moeilijk:
- Contact opnemen met een kantoor in Spanje dat belastingaangiften verzorgt en daarbij wél ervaring heeft met klanten uit andere landen.
- Contact opnemen met je belastingadviseur in het land vanwaar je vertrokken bent en vragen of er bijzonderheden zijn.
- Je belastingadviseur in Spanje het belastingverdrag laten checken om hier bij aangifte rekening mee te laten houden.
Je zou zelfs kunnen beginnen met een mailtje aan ons: belastingenspanje@
Over digitale nomaden in Spanje
Wat zijn de mogelijkheden in Spanje?
In Spanje zijn de Canarische eilanden een populaire bestemming geworden mede na de publicatie in de New York Times van het artikel ‘Co-Working on Vacation, a Desk in Paradise’ en de evenementen ‘Nomad City Gran Canaria’ en de ‘Tenerife Work & Play’ die worden georganiseerd voor ‘digital nomads’.
Maar in principe leent heel Spanje zich voor een perfecte combinatie van reizen en werken. Er zijn diverse steden zoals ook Barcelona en Malaga met in
Verder is er een hoog verhuuraanbod van vakantiewoningen die buiten het hoogseizoen anders leeg staan.
Wij zouden zeggen: maak er wat moois van!
(En draag bij aan Spanje wat Spanje toekomt ;-))
Mede gebaseerd op een artikel uit de Expansión (Spaans financieel dagblad)
Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.
Gratis informatie
Woon je al in Spanje? Download gratis:
Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:
Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:
- Dochterbedrijf in Spanje onder een Nederlandse BV
- Dochterbedrijf in Spanje onder een Belgische BVBA
- Zelfstandig Ondernemen in Spanje
Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:
- Koopbegeleiding Spanje, fiscaal-juridische aandachtspunten
- Informatie belastingaangiften bij woningbezit in Spanje
Vragen over belastingen in Spanje?
Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?
Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.
Je krijgt binnen één werkdag reactie
Je bent van harte welkom. Geen kosten.