Verliezen Spaans voetbal zeker 1,1 miljard

Het coronavirus zorgt voor zware tijden voor het Spaans voetbal. Volgens Javier Tebas, voorzitter van La Liga lopen de verliezen op tot zeker 1,1 miljard euro.

De Spaanse Liga is niet de enige die het moeilijk heeft en is zelfs één van de minst geraakte, stelt Tebas. Toch schat hij dat het verlies voor dit seizoen 600 miljoen zal zijn en nog eens 400 tot 500 miljoen komend seizoen. En in die schatting heeft hij nog niet eens het feit meegenomen dat de voetbalstadions zich straks niet meer kunnen vullen als voorheen. Zijn conclusie: spelers moeten aan salaris inleveren. Dat is immers de grootste kostenpost.

Salarisverlaging spelers enige oplossing

De inkomsten van Spaanse clubs zijn door de coronacrisis enorm gedaald. Hoe zit dat?

  • Audiovisuele rechten. Die zijn al betaald voor dit seizoen, maar een deel daarvan zal worden verhaald. Of dat 2%, 5% of 15% zal zijn, is op dit moment nog niet bekend. Dit zal door salarisverlagingen moeten worden opgehoest.
  • Financiering. De Spaanse clubs hebben ongeveer 700 miljoen aan externe financiering (fondsen en banken) en La Liga staat op het punt om een akkoord te sluiten over de financiering van clubs in de tweede divisie. Ook in dit geval geldt: de leningen zullen moeten worden afbetaald door salarisverlaging.
  • Markt. Voor wat betreft de transfers verwacht Tebas een flinke daling van het aantal transacties. Hij denkt dat voor 400 miljoen aan transfers zal plaatsvinden, tegenover 1,2 miljard in 2019. Een mogelijkheid is dat clubs spelers gaan ruilen, denkt hij.
  • Overheid. Ten aanzien van de overheid is hij bezorgd over het feit dat er wordt gesproken over hogere belastingen. Tebas beargumenteert dat La Liga in fiscaal opzicht voor spelers veel minder interessant is dan andere Europese competities en vreest dat talent vertrekt als de inkomstenbelasting verder omhooggaat.
  • Opening stadions. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de stadions weer opengaan. Iedere wedstrijddag achter gesloten deuren betekent 400 miljoen verlies. “Ik weet zeker dat het veiliger is om voetbal te gaan kijken dan naar het strand te gaan.”
  • Sponsoren. Sommige clubs hebben bovendien te maken met sancties van sponsoren, omdat ze vanwege de crisis hun contracten niet kunnen of konden nakomen. Sponsoren hebben ook hun eisen met betrekking tot het herzien van de bedragen.

Bron: Expansión.  

Op de hoogte blijven?

Wij versturen twee keer per maand een update of nieuws gerelateerd aan financieel-fiscaal-juridische onderwerpen over topsport in Spanje.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je weer afmelden is eenvoudig.

Makkelijk aanmelden voor de Topsport Updates Spanje

Vragen over topsport in Spanje?

Stel ons makkelijk je vraag en bel ons op 0034 93 215 12 23 of mail ons naar:

topsportspanje@euroeconomics.com

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.